13. yüzyıl Ankara'sındaki Aslanhane Camii'nin mimari detayları ve Orta Asya kapı motiflerinden esinlenen Khadangan, Morchella Esculenta mantarının karmaşık yapısını da tasarımına yansıtıyor. Tütsünün psikolojik faydalarını araştırarak, görsel unsurlarla kullanıcı deneyimini zenginleştirmeyi hedefliyor. Tütsü dumanının yükseliş mekaniğini inceleyerek, dumanın sıcaklığını düşürüp daha geniş bir alana yayılmasını sağlayacak bir form geliştiriyor.
Alov, güvenlik özellikleri ve dumanın soğutularak yayılmasını sağlayan kafes yapıları ile dikkat çekiyor. Metalik desenli formu, optimize edilmiş yollarla dumanın dağılmasını yönlendirerek duyusal deneyimi artırıyor. İteratif modelleme, baskı ve test süreçlerinden geçerek, estetik incelik, kullanım kolaylığı ve yeniliği bir araya getiren bir tasarım ortaya çıkıyor.
3D metal baskı teknolojisi, karmaşık kafes yapılarını hassas bir şekilde üretmeyi mümkün kılıyor. CAD yazılımları Rhino ve nTopology kullanılarak oluşturulan detaylı kafes tasarımları, tütsü dumanının dağılımını optimize ediyor. Her kafes segmenti, dumanın yükselişini yavaşlatarak daha geniş bir alana yayılmasını sağlamak için stratejik olarak mühendislikle şekillendiriliyor.
Alov tütsü tutacağı, 66mm çapında ve 200mm yüksekliğinde ölçülere sahip. Kafes işçiliği, optimize edilmiş duman dağılımını kolaylaştırmak için 0.5 ila 4mm arasında değişen açıklıklara sahip. Alt tabandaki tütsü çubuğu tutucu kısmı 10mm çapında ve 14mm yüksekliğinde olup, ortasında 2.5mm çapında bir delik bulunuyor. Alov markasının altında kabartma bir logo yer alıyor. Yüksek ısıya dayanıklı malzeme ve modüler montaj ile tüm bileşenler güvenli kullanım için sağlam bir şekilde birbirine kenetleniyor.
Yüzeyde sabit bir şekilde duran bu kafesli tütsü tutacağına tütsü yerleştirilip yakıldığında, duman yukarı doğru kafes yapısından geçiyor. Duman kafesten geçerken soğuyor ve büyüleyici bir radyal desenle yayılıyor. Stabilize edici taban ve kilitleme mekanizması, yapının yanlışlıkla sarsılsa bile güvenli bir şekilde dik durmasını sağlayarak dökülmeleri ve olası yangın tehlikelerini önlemeye yardımcı oluyor. Soğutulmuş ve yayılan duman, kullanıcılara gelişmiş bir meditasyon aromaterapi deneyimi sunuyor.
Proje, Eylül 2023'te başlayıp Şubat 2024'te Ankara, Türkiye'de tamamlandı. Arman Khadangan'ın bu tasarımı, A' Dekoratif Eşyalar ve Ev Eşyaları Tasarım Ödülü'nde 2024 yılında Bronz Ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.
Proje Tasarımcıları: Arman Khadangan
Görsel Kredileri: Arman Khadangan, 2024
Proje Ekibi Üyeleri: Arman Khadangan
Proje Adı: Alov
Proje Müşterisi: Arman Khadangan